Bilens däck är viktiga för din säkerhet och bränsleeffektivitet. I det här inlägget ger vi dig våra tips hur du tar hand om dina däck på bästa sätt, oavsett bilmodell. 

Därför ska du ta hand om dina däck 

Häng med när vi listar de viktigaste faktorerna för att ge dina däck ett långt lyckligt liv. 

Men varför ska du ta hand om dina däck? 

En stor anledning är säkerheten. Ojämnt slitage kan orsaka säkerhetsrisker. En punktering på grund av dåliga däck är inte bara en tråkig kostnad, det är också förenat med fara.  

På tal om kostnader så är ekonomin en stor faktor till varför du ska ta hand om dina däck. Tänk dig själv att du köper nya däck till din bil och upptäcker att de är förbrukade redan efter något år. Inte roligt alls!  

5 tips för dig att ta hand om dina däck 

Är du rädd om dina däck och i förlängningen din bil finns det några konkreta saker du kan göra regelbundet för att få en lång livslängd på dina däck. Viktigast är att förebygga. Du kan naturligtvis ofta laga ett trasigt däck, men du sparar tid och pengar om du istället håller däcken i bra skick. 

  • Kontrollera lufttrycket  

Om du vill ta hand om dina däck ska du förebygga med korrekt och jämnt lufttryck. Med ojämnt lufttryck i dina däck kommer belastas olika mycket och orsaka slitningar. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Det gör du enklast på din närmsta bensinstation. Toyota rekommenderar att du kollar lufttrycket i dina däck veckovis. Vilket lufttryck är rätt för din bil? Det står i din bils instruktionsbok.  

  • Rotation  

Dina däck belastas olika när du kör. Beroende på hur bilen är packad och hur fördelningen av passagerare ser ut slits däcken olika. Det här problemet undviker du genom att rotera däcken regelbundet. Du behöver inte rotera varje vecka eller månad men passa på när det är dags för däcksskifte. 

  • Balansering  

Låt din verkstad balansera dina däck. Ett bra tillfälle är när du byter till sommar- eller vinterdäck hos din verkstad. Be dem att balansera däcken för att undvika slitage. Känner du att bilen drar åt ett specifikt håll eller att bilen skakar, då kan det vara hög tid att balansera däcken. 

  • Hjulinställning  

Förutom att balansera dina däck ska du be din verkstad att göra en hjulinställning med jämna mellanrum. Fel hjulinställning kan ge din bil stora problem om inte problemet åtgärdas. Du märker att hjulinställningen är fel på ungefär samma sätt som en felaktig balansering, bilen drar åt ett visst håll och känns instabil. 

  • Förvaring  

Hur ska du förvara dina däck? För det första ska däcken förvaras svalt och mörkt. De ska inte förvaras utomhus, solen är däckens värsta fiende. Ett svalt garage fungerar bra.  

Har du ingen lösning för att hänga upp däcken kan du stapla dem på varandra. Täck över dem med en stor påse eller liknande, stor nog att täcka dem helt. Då får de ett bättre skydd. Tänk på att tvätta däcken innan du förvarar dem.  

Däckhotell rekommenderas 

Har du inte möjlighet att förvara dina däck på ett korrekt sätt hemma rekommenderar vi ett däckhotell. Då kan du känna dig lugn med att dina däck förvaras rätt sätt. Du kan också passa på att balansera däcken och göra en hjulinställning när det är dags för däckbyte. 

Vill du veta mer om hur du tar hand om dina däck är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta oss.