Leasa eller köpa bil till företaget? 

Är det dags att köpa ny bil till företaget? Står du i valet och kvalet att köpa eller leasa? Då ska du läsa vidare. I det här blogginlägget tittar vi närmare vilka olika du kan finansiera ditt företags bilköp. 

Oavsett om du har varit företagare länge, eller håller på att starta din första verksamhet, kan det vara snårigt att klura ut hur du ska finansiera företagets bilinköp. 

Slappna av, så hjälper vi dig rätt. Vi börjar med att titta närmare på dina alternativ. 

Leasa eller köpa – olika typer av finansiering 

Köpa företagsbil 

Det här alternativet är precis som det låter. Du köper bilen och äger den så länge du vill. Att köpa bilen kräver så klart att det finns pengar i företaget – men du kan se köpet som en investering. Ett orosmoln kan vara faktorer som värdeminskning och skador på bilen. Så var noga med val av försäkring och kolla in bilens garantier samt serva bilen regelbundet.  

När det gäller finansiering av din bil har du möjlighet till billån via oss.  

Fundera på om du behöver använda pengarna till andra investeringar eller regniga dagar.   

Finansiell leasing 

Finansiell leasing är det vanligaste alternativet för företag. Med finansiell leasing får ditt företag en trygg lösning där du binder upp dig på en bil för en månadskostnad. Du som företagare betalar själv för löpande service och reparationer om det skulle behövas. Vid finansiell leasing väljer du ett restvärde och du som leasingtagare står som garant när leasingperioden är över.  

Business lease 

Precis som vid finansiell leasing innebär business lease, även kallat operationell leasing, att bilen lämnas tillbaka efter leasingperioden. Men det finns skillnader. En sån skillnad är att vid business lease ingår service och ofta även försäkring i månadskostnaden. Dessutom behöver du inte oroa dig för restvärdet.  

Fördelar med att köpa bil till företaget 

Att köpa en bil till företaget kan vara en investering. Du kan själv påverka kostnaderna och äger bilen som du kan sälja när du själv vill.   

Däremot får du själv stå för kostnaderna om något händer med din bil utöver bilens garantier. Så att köpa bilen kan, om du har otur, innebära kostnader för ditt företag. 

Att köpa en bil passar dig som inte sliter på bilen för mycket, utan vet att den bil du köper nu kommer att fungera för dig många år framöver. 

Fördelar med att leasa bil till företaget 

Smidigt och med låg risk, så skulle vi vilja sammanfatta företagsleasing. Du lyfter halva momsen på månadskostnaden och hela momsen på servicedelen. Vill du ha det extra tryggt väljer du business lease. Det innebär en något högre månadskostnad men du slipper oroa dig för värdeminskning och får ännu mindre administration eftersom mycket ingår i leasingavtalet. Ett bra alternativ för det stora företaget som behöver många bilar och hellre har en löpande månadskostnad.

Sammanfattning 

Företagsleasing har sina fördelar och att köpa har andra. Tänk långsiktigt. Hur kommer ditt behov se ut om några år? Hur kommer företagets ekonomi se ut?  

Det spelar också stor roll hur din verksamhet ser ut. Kanske är det så att din verksamhet kräver att fordonsflottan byts ut efter några år. Då är leasing ett bra alternativ. 

Naturligtvis kan vi hjälpa dig när det dags att leasa eller köpa en ny bil till företaget. Kontakta mig eller mina kollegor så hjälper vi dig att hitta din nya bil och rekommendera den finansiering som passar dig bäst.

/Jonas Borgenhard, säljare företagsbilar i Skövde.

Jonas är säljare av företagsbilar i Skövde