När du letar ny bil till ditt företag behöver du inte begränsa dig till vilka nya bilar som finns tillgängliga. En begagnad bil kan fungera minst lika bra, eller till och med bättre. Så överväg gärna en begagnad bil, oavsett om du är ute efter en tjänstebil eller transportbil. 

Vill du inte vänta på den bil du behöver? Tillverkas inte favoritmodellen längre? Ingen fara, du kan naturligtvis köpa en begagnad transportbil eller tjänstebil till företaget istället för ett ny. Här berättar vi mer om hur du kan tänka innan du gör ditt köp. 

Korta leveranstider med begagnat 

Många branscher, inklusive bilbranschen kämpar hela tiden med leveranstider. Köper du en ny bil i dag kan du få vänta upp till ett år på din bil. Det är inte alla företag som kan eller vill vänta så länge. Naturligtvis gäller inte de extrema leveranstiderna alla modeller på marknaden, men om just din favoritmodell har en lång leveranstid kan det bli en frustrerande väntan. 

Det här är ett problem du slipper när du köper en begagnad bil. Bilen du vill ha för omgående leverans. Perfekt! 

Priset: en fördel när du köper begagnat 

Med en begagnad tjänstebil eller transportbil kan du sänka dina kostnader rejält. Det handlar så klart mycket om vilket skick du vill att din nya bil ska vara i. De flesta ägare tar hand om sina bilar, precis som du, eller hur? Så det finns verkligen utrymme för att göra riktiga fynd. Bevaka handlare och begagnat-sajterna efter just den bil du är ute efter. 

Större utbud med begagnat 

Har din favoritmodell slutat tillverkas? Har den orimligt lång leveranstid? Oavsett vad du söker för bil kan jag nästan lova att den finns begagnad någonstans. Så tänk kreativt när du väljer begagnad bil till företaget.  

Vad är en momssmittad bil? 

När en bil som ägts av en privatperson säljs till ett företag kallas det ofta att bilen är momssmittad. Eftersom en privatperson ägt bilen innan kan inte du som företag leasa den momsfritt. 

Moms läggs alltid på leasinghyrorna så ditt företag tvingas betala moms två gånger. Då endast halva momsen är avdragsgill på leasinghyrorna blir följden att du betalar moms 1,5 gång istället för 0,5 gång. Det är med andra ord viktigt att kolla upp om bilen är momssmittad innan du köper den. 

Därför ska du välja en begagnad bil till företaget 

  1. Snabb leverans. Slipp vänta på din bil. Du får dessutom chansen att inspektera just din bil innan du kör iväg. 
  2. Utbud. Har favoritbilen slutat tillverkas? Ingen fara, som begagnad finns det med största sannolikhet till salu. 
  3. Priset. Med begagnade bilar kan du komma billigare undan om man jämför med nya bilar.