Den 8 november 2022 försvann den klimatbonus som delades ut till dig som köpte en ny elbil. Klimatbonusen var en morot som fick många att välja en elbil som tjänstebil. Så hur ska man tänka kring val av tjänstebil – är en elbil fortfarande ett bra val? 

Fördelar med elbil som tjänstebil 

Utan klimatbonus, är det fortfarande värt att välja en elbil som tjänstebil? Precis som innan klimatbonusen försvann är svaret: det beror på.  

Klimatbonusen påverkade bara en liten del av totalkostnaden. Drivmedelskostnaden per mil är fortfarande lägre hos en elbil än hos en motsvarande bensin- eller dieselbil. Dessutom är det fortsatt låg skatt på elbilar. Så både för dig och ditt företag kan det vara en bra idé även framöver att välja en elbil när det är dags att välja tjänstebil.    

Att tänka på med elektrifierade tjänstebilar 

Som alltid när du ska välja bil så behöver du tänka på hur du använder din bil. Det här är kanske extra viktigt om du funderar på att välja en elbil. Trots alla fördelar med elbilar finns det två saker som kan ställa till det för dig i din vardag. 

Det ena är räckvidden. Toyotas elbil bZ4X har en beräknad räckvidd på upp till 500km. Räckvidd är något som påverkas av väder, körstil och andra förutsättningar. Hur långa resor behöver du göra med din bil? Räcker räckvidden? Hinner du stanna och ladda. 

Det leder oss in på det andra problemet: Hitta någonstans att ladda. Elbilar blir allt mer populära, tyvärr hinner inte utbyggnaden av laddstationer riktigt med i utvecklingen. Det är ofta trångt vid laddstationer, och du behöver ha med i beräkningen att ett stopp för att ladda din elbil är betydligt längre än ett stopp för att tanka din bil. 

Det kan också vara viktigt att se över vilka möjligheter du har att ladda på din arbetsplats och hur reglerna kring laddning ser ut. Säkerställ också att du kommer att ha möjlighet att ladda hemma, eller i närheten av hemmet, om du inte redan har gjort det. Billigast blir det ofta om du kan ladda din elbil hemma till ett lågt kilowattpris. 

Framtidens tjänstebilar 

Klimatbonus eller inte, framtiden ser fortfarande ut att bli elektrifierad, men du behöver nödvändigtvis inte välja 100% el. Elhybrider och laddhybrider har också låg skatt och är billiga i drift. Dessutom är du inte beroende av laddstationer, eller behöver oroa dig för räckvidd på samma sätt som om du kör en elbil. 

Skulle vi titta i spåkulan är vi på Lindströms Bil väldigt nyfikna på vätgasbilar, även kallade bränslecellsbilar. Lång räckvidd och snabb tankning är två stora fördelar. Utsläppen vid körning med vätgasbil består enbart av vattenånga. För närvarande finns det ett begränsat utbud av bilmodeller på marknaden, och det finns väldigt få ställen att tanka på. Men det rör på sig! Under hösten 2022 beslutade Energimyndigheten om att bevilja stöd till 139 nya laddstationer och 12 vätgastankstationer samt en kombinerad ladd- och vätgastankstation. Bra nyheter för både elbils- och vätgasförare. 

Vätgasbilar är kanske inte det bästa tjänstebilsalternativet i dag, men i framtiden kommer förmodligen vätgasdrivna fordon bli betydligt fler på våra vägar. Att den framtida bilen kommer att vara elektrifierad kan vi nog ändå våga gissa oss på.   

3 saker att tänka på när du väljer tjänstebil 

  • Hur ska du använda den? Långa eller korta resor? 
  • Totalkostnaden. Kolla inte bara på vad bilen kostar eller hur högt förmånsvärdet är. Skatt, drivmedel, försäkringar, andrahandsvärde och servicekostnader ger dig en månadskostnad som är mer relevant än vad bilen kostar. 
  • Dina kunders förväntningar. Jobbar du med exempelvis sälj kan Din tjänstebil vara en del av hur du framställer dig. Vill ditt företag profilera sig som klimatsmart kanske en elbil är en självklarhet.

/Jonas Borgenhard, företagssäljare på Lindströms Bil