Bilvärlden är full av förkortningar. När det kommer till elbilar och förkortningar finns det några som dyker upp gång på gång. Förkortningar som PHEV, EV och HEV är bra för dig att känna till när det är dags att köpa bil. I den här guiden förklarar vi de vanligaste förekommande förkortningarna.
Förkortningar för olika elektrifierade bilar
Elektrifierade bilar är mer än bara elbilar, och olika typer av elektrifiering har också olika förkortningar.
Vi har listat de viktigaste för dig att ha koll på.

BEV
Beskrivs en bil som BEV, Battery Electric Vehicle, är det en elbil, alltså en bil som drivs av 100% el och ingenting annat, till skillnad från hybrid- och laddhybridbilar som drivs på en blandning av el och bensin.
EV
EV är en förkortning för Electric Vehicle, alltså en elektrifierad bil. Det kan alltså innebära att bilen antingen är en hybrid, mildhybrid, laddhybrid eller elbil.

PHEV
PHEV står för Plug-in Hybrid Vehicle, med andra ord menas en laddhybridbil. En laddhybrid fungerar som en blandning av en elbil och en hybridbil. Du laddar den och kan därefter köra en längre sträcka enbart på el. När batteriet är tomt fungerar bilen som en vanlig hybridbil.
HEV
HEV står för Hybrid Electric Vehicle, alltså menas en hybridbil. Toyota har historiskt varit marknadsledande när det gäller att utveckla hybridbilar. Toyota Prius var den första hybridmodellen och den lanserades 1997. Även om Toyota idag erbjuder bilar med alla typer av drivlinor, finns de flesta av deras modeller idag som hybridalternativ.
FCEV
Du kan med lite tur se en bil märkt med FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle, och det innebär att det är en bränslecellsbil, även kallad en vätgasbil. Än så länge är det inte alltför vanligt med vätgasbilar, men det är en teknik som Toyota tror starkt på, och idag erbjuder de vätgasbilen Mirai i Sverige. Vi hoppas naturligtvis att det blir fler i framtiden.
Fler förkortningar att ha koll på
Förutom förkortningar för olika typer av elektrifierade fordon finns det fler förkortningar som är bra att ha koll på. Nedan har vi listat de allra viktigaste.
kWh (kilowattimmar)
Batteriets kapacitet, ungefär som storleken på en bensinbils bränsletank.
kW (kilowatt)
Kilowatt berättar hur snabbt bilen kan laddas eller hur mycket kraft bilens motor har.
WLTP
WLTP är en förkortning för Worldwide harmonised Light-duty vehicles Test Procedure Det är en standard som visar hur långt en elbil kan köra på en laddning. Här kan du läsa mer om WLTP.
AC/DC-laddning
AC är långsammare laddning (hemma- och destinationsladdning), DC är snabbladdning vid laddstationer.
CCS
CSS är den vanligaste snabbladdningsstandarden i Sverige.
/ Ted Broberg, produktexpert på Lindströms Bil
