Det har aldrig varit enklare att välja rätt bil för både miljö och plånbok. Här berättar vår säljare, Mathilda, om hur du kan resonera om du funderar på att köpa en elektrifierad bil. Dessutom berättar hon om sina elektrifierade favoriter från Toyota. 

Är det en elbil du behöver? 

Jag möter dagligen kunder som letar efter en ny bil som gynnar både miljö och plånbok. Ofta får jag frågor om Toyotas framgångsrika elhybridteknik som kombinerar ren el och bensin. 

Det är bra att bli att bli påmind om att den perfekta bilen för dig behöver inte vara rätt bil för din granne. Jag försöker alltid att se till behov och livssituation. Vad ska du ha bilen till, pendla eller köra mest i stan? 

Du är unik och det finns en Toyota till alla. Personligen har jag två favoriter – det är elhybriderna RAV4 och nya Corolla. 

Jag gillar verkligen RAV4, den är så skön att köra. Egentligen är den stor för mig eftersom jag inte har familj. Om jag hade ägt en egen bil idag hade det varit en 5-dörrars Corolla. Den är en prisvärd bil, med snygg design och hög säkerhet. Nyss lanserades nya Corolla med femte generationen elhybridsystem som ger mer effekt, bättre körupplevelse och ännu bättre prestanda. 

Vad är en elbil? 

Men vad är en elbil egentligen? Många tänker säkert på en bil som drivs av hundra procent el. Sanningen är att det finns flera olika typer av elbilar som skiljer sig åt i pris, räckvidd och i hur de laddas. Varje typ har sina fördelar som passar olika bilägare. 

Bra alternativ till elbilar 

I Toyotas breda utbud av personbilar finns även laddhybrider, rena elbilar och Mirai som är en vätgasdriven bil med upp till 65 mil räckvidd. Enda bensindrivna modellen är lilla Aygo X som tack vare sin låga förbrukning klassas som miljöbil. 

Den rena elbilen passar inte alla och har sina begränsningar, därför kan många med fördel välja en elhybrid eller laddhybrid. 

Fördelar med elhybrid 

Toyota var tidigt ute med elhybridtekniken och har alltid dominerat den marknaden. Prius lanserades redan 1997 och resten är som det brukar heta historia.

För det finns många fördelar med en elhybrid utöver miljöaspekten. Det är en billig bil att äga tack vare kraftigt minskad förbrukning. Den har lägre inköpspris än en ren elbil och lägre skatt än en bensinbil. Elhybriden är lika enkel att använda som en traditionell bensin- eller dieselbil. Du tankar som vanligt men kommer betydligt längre. Batteriet laddar sig självt när du kör. Du behöver varken oroa dig för varken räckvidd eller laddstolpar. 

/Mathilda Löthman, säljare på Lindströms Bil i Borås

 

Hitta din typ av elbil 

Det finns många alternativ till den renodlade elbilen. Här kan du läs mer om de olika typer av elektrifiering och hitta det alternativ som passar dig bäst. 

Elbil 

På senare år har intresset för elbilar exploderat och det har blivit allt vanligare med elbilar på våra vägar. Tekniken går framåt och räckvidden blir allt längre. Dessutom dyker det upp allt fler begagnade elbilar vilket gör dem tillgängliga för allt fler. 

+ Billig att köra 

+ Inga CO2-utsläpp 

+ Låg fordonsskatt 

– Högre inköpspriser 

– Begränsad räckvidd 

 
Elhybrid 

Med en elhybrid behöver du inte tänka på laddningen. Den drivs av både en bensin- och elmotor och du tankar den som vanligt och den laddas medan du kör. I låga hastigheter drivs bilen av el, medan den på höga hastigheter drivs av bensin med stöd av eldrift. Det ger dig en bil som drar mindre bensin och du slipper oroa dig för räckvidd eller laddningstider. 

+ Behöver inte laddas 

+ Lägre inköpspriser 

+ Låg fordonsskatt 

+ Låga CO2-utsläpp 

– Mindre bränsleeffektiv än en elbil eller laddhybrid 

 

Laddhybrid 

Vill du ha mer el än en elhybrid men inte är redo för 100% el? Då kan laddhybrid vara perfekt för dig. Du laddar din bil med el och kan köra en del av sträckan på 100 procent el. 

Efter att det uppladdade batteriet har tagit slut, fungerar en laddhybrid som en självladdande elhybridbil och du kan fortsätta köra på ungefär hälften el och hälften bensin. 

+ Låg fordonsskatt 

+ Låga CO2-utsläpp 

– Högre inköpspriser 

– Tillgång till laddning 

 

Vätgas 

Vätgasbilar, som även kallas bränslecellsbilar, tankas med vätgas som omvandlas till el som driver bilen.  Du “tankar” som vanligt, men fyller tanken med vätgas i stället för bensin eller diesel och det enda utsläppet bilen lämnar efter sig är vattenånga. Det är fortfarande relativt ovanligt med vätgasbilar i Sverige, men vem vet hur framtiden ser ut. 

+ Lång räckvidd 

+ Inga CO2-utsläpp 

+ Låg fordonsskatt 

+ Tankas snabbt 

– Få tankstationer